Tant Carin

Stickning, virkning, broderi och annat från mitt liv som tant

En neurotikers dagbok(?)

1 kommentar

Idag pratade vi om personlighet på psykologin (väldigt intressant), och i slutet av föreläsningen fick vi göra två personlighetstester, för att vi skulle få se lite hur de är uppbyggda och testa ungefär vilken sorts personlighet vi har.

Det första var egentligen bara ett utdrag ur ett större test och handlade om huruvida man är en sensation seeker. Man svarade på 15 frågor och räknade sedan ihop antalet ”ja” man svarat. Genomsnittsvärdet för antalet ”ja” för en kvinna 20-29 var 3. Min poäng blev 11 (vissa ”ja” var visserligen såna som ibland kan vara ”nej”, beroende på vilket humör man är på, men som i grunden ändå stämmer), vilket gör mig till en solklar sensation seeker. Detta kändes väldigt konstigt, eftersom jag ser mig själv som tråkig och ospontan, men tydligen finns det många olika sätt att vara sensation seeker på (se länken ovan), och jag faller (hör och häpna) inte under kategorin som gillar att utöva extremsporter och liknande (thrill- and adventure-seeking), utan mer under kategorierna disinhibition, experience-seeking, och boredom susceptibility, vilket innefattar personer som ägnar sig åt rökande, drickande, sexuella avvikelser, oskyddat sex, testar droger, och allmänt risktagande vid t.ex. bilkörning. Jag tycker (enligt det här) helt enkelt om att testa nya saker på många olika fronter.

Anywho… Det var alltså det första personlighetstestet. Det andra var ett fullständigt personlighetstest som testar hur socialt öppen man är samt om man är neurotiskt lagd. Man svarade ”ja” eller ”nej” på ett antal frågor, och räknade sedan ihop hur många ”N-poäng”(för Neurotisk) respektive ”E-poäng” (för social Extraversion) man fått. Maxpoäng för båda var 24 (har man 24 på den sociala mätningen är man väldigt socialt aktiv, närmast socialt aggressiv, och har man 0 är man oerhört blyg, och motsvarande för N-skalan).
Normala, friska människor har genomsnittligt 12-13 E, och de som har någon personlighetsstörning har ofta runt 6-7 (dvs mer tillbakadragna). Mitt värde där var 13, så jag är tydligen ytterst normal vad gäller social öppenhet.
För ”N-poäng” var normalvärdet 7, och de flesta neurotiska sjukdomar låg på ett värde mellan 16-19 (schizofreni hade en av de högsta poängen, med ca 20,3). Jag har alltid vetat att jag är en worrier, men jag blev förvånad när det visade sig att jag hade ett N-värde på 18! Jag är med andra ord mer neurotisk än många psykiska sjukdomar (däribland olika sorters depressioner).

Så, slutsatsen av detta är alltså att jag tycker om förändring och vill ta risker, men jag är nervös och oroar mig fruktansvärt mycket för i princip allt jag gör…

Stabilt som fan!

Annonser

Författare: camaliv

En poptant till argbigga som knarkar stickning, TV-serier samt choklad.

One thought on “En neurotikers dagbok(?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s